7 powodów, dla których warto jeść truskawki

Sezon na polskie truskawki 2016 oficjalnie uważam za otwarty! Truskawki znajdują się na drugim miejscu, zaraz za nektarynkami, w moim osobistym rankingu ulubionych owoców. Z reguły unikam kupowania tych dostępnych przez cały rok w supermarketach. Ze względu na dużą ilość chemii działają na mnie alergizująco. Dlatego bardzo cieszę się tym truskawkowym sezonem i dzielę się z wami tekstem o tym, dlaczego warto włączyć truskawki do swojej diety!

#1

Truskawki, mimo swoich niewielkich rozmiarów, są niezwykłą bombą witaminową i źródłem wielu minerałów. Wyróżnia się tu szczególnie witaminę C, witaminę E, witaminy z grupy B oraz PP. Zawartość witaminy C jest większa niż w owocach cytrusowych, a nawet większa niż w cytrynie! Truskawki dostarczają również sporą dawkę wapnia, magnezu, fosforu czy potasu. Taki kompleks witamin i minerałów pozwala utrzymać organizm w dobrej kondycji. Zatem zamiast faszerować się suplementami, można zajadać się truskawkami 😉

#2

Ważna informacja dla będących na diecie – truskawki są niskokaloryczne. 100 g tych owoców to tylko 35 kcal. Warto je dodawać do posiłków śniadaniowych, żeby już rano zaspokoić apetyt na słodkie i jednocześnie nie doładowywać niepotrzebnych kalorii.

#3

Truskawki będą odpowiednie dla cukrzyków ze względu na zawartość fruktozy. Dzięki temu mają dość niski indeks glikemiczny (IG truskawek to 40), więc nie spowodują nagłego skoku insuliny u osób, które muszą kontrolować jej poziom.

truskawkikkk

#4

Doskonale wpływają na pracę całego organizmu. Są moczopędne, więc wspomagają pracę nerek. Mają też dobry wpływ na układ krążenia, jelita i pracę wątroby.

#5

Truskawki zawierają bardzo dużo wody, a co za tym idzie oczyszczają nasz organizm z toksyn. Jednocześnie, ze względu na całkiem sporą zawartość błonnika, regulują pracę jelit i poprawiają metabolizm. Smoothie z truskawek może być dobrym pomysłem na detoks 🙂

#6

Podobnie jak czosnek i cebula zawierają fitoncydy – naturalne substancje działające bakteriobójczo.

#7

Ze względu na dużą zawartość antyoksydantów, mówi się, że mają działanie przeciwnowotworowe. Obecnie trwają liczne badania nad taką właściwością truskawek.

Te małe, słodkie owoce mają niezliczoną ilość zalet, nie tylko zdrowotnych, o czym z pewnością jeszcze kiedyś napiszę. Dlatego korzystajmy z truskawkowego sezonu! To coś dobrego dla naszego zdrowia i jednocześnie świetna okazja do kuchennych eksperymentów.

Czy są tu jacyś miłośnicy truskawek? 😉 Co pysznego z nich przyrządzacie?

imie333

 

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać

  • Uwielbiam truskawki i jeszcze tyle plusów mają, nic tylko jeść! 😉 Zwykle zjadam je same ale lubię również dodawać do smoothie albo robić tort truskawkowy 🙂

  • Chyba ciężko by było znaleźć osobę, która nie uwielbia truskawek 😀 Są idealne, najlepsze te prosto z ogródka <3 Ja bardzo lubię muffinki z truskawkami i naleśniki z truskawkami i musem czekoladowym 🙂

  • moje ulubione owoce z dziecinstwa *__* uwielbiam do tej pory, bede jesc jeszcze wiecej bo widze ze mega zalet maja 😀

    Pozdrawiam, Ania
    http://pandaoverseas.com/

  • Co prawda do jedzenia truskawek wcale nie trzeba mnie jakoś specjalnie namawiać, ale teraz będę mogła je jeść z czystym sumieniem! 😀

  • Nawet gdyby ktokolwiek odradzałby truskawki – za pierona nie posluchałabym tych głupot! truskawki to moja największa owocowa miłość, której oddaję się dosłownie każdego dnia w trakcie trwania sezonu.
    Uwielbiam koktajle truskawkowe, pierogi z truskawkami i wszelkiego rodzaju ciasta – właśnie dzisiaj upiekłam drożdźowe z truskawkami i kruszonką 🙂

    Pozdrawiam Cię serdecznie!

  • Pingback: Przegląd tygodnia #10 - Rabarbarowo()