Aromatyczne muffinki dyniowe

Sezon na dynię opanował nasze kuchnie i galerie na Instagramie. Posmakowałam już orientalnej zupy dyniowej, musu dyniowego na porannym omlecie, a wczoraj zmalowałam takie pyszne i pachnące muffinki dyniowe na spotkanie z przyjaciółką. Są bardzo proste do zrobienia, spróbujcie!

Co będzie potrzebne do przygotowania 9 muffinek?

  • 200 g mąki pszennej razowej (1 i 3/4 szklanki),
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika (lub  1 łyżeczka cynamonu i po pół łyżeczki imbiru, gałki muszkatołowej, goździków mielonych),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 50 g oleju kokosowego (1/3 szklanki),
  • 80 g miodu (3 łyżki), można zastąpić np. ksylitolem.

muffinki dyniowe 2

Jak zrobić?

Najpierw szykujemy puree z dyni. W Polsce nie widziałam jeszcze popularnych w Stanach gotowych i zapuszkowanych puree. Jeśli Wy tak, to dajcie mi znać 🙂

Mój sposób na puree z dyni nie jest tradycyjny. Nie piekłam kawałków dyni, lecz starłam kilka z nich (na oko 2-3) na tarce (na dużych oczkach), a następnie zesmażyłam na oleju kokosowym do miękkości. Później dynię można zmiksować lub się trochę pomęczyć i rozgnieść widelcem.

Teraz przygotowujemy składniki suche i mokre. Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Mieszamy dokładnie. Do drugiej miski wybijamy 2 jajka, dodajemy olej kokosowy i miód. Miksujemy na gładką masę. Następnie do mokrych składników dodajemy puree i miksujemy ponownie. Wlewamy mokre składniki do suchych i miksujemy jeszcze raz, już ostatni 😉 do uzyskania jednolitej konsystencji.

Wypełniamy foremki do muffinek maksymalnie do wysokości 3/4. Ja używam foremek silikonowych. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni C. I pieczemy muffinki dyniowe przez 20 do 25 minut. Po tym czasie powinny poleżakować w piekarniku, żeby nam od razu nie opadły.

muffinki dyniowe 3

Ja swoje dyniowe muffinki przyozdobiłam gorzką czekoladą i jesiennym muesli, na które przepis wrzucę już niebawem 🙂

Podpowiedzcie mi, co jeszcze można zrobić z dyni? Mam wielką, dyniową gastrofazę 😀

imie333

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać

  • Kiedyś jadłam u kogoś placki z dyni, bardzo mi smakowały 🙂

  • Ale apetycznie wyglądają <3 Ja lubię dyniowe kopytka i pieczoną dynię. Kroję w mniejsze kawałki, skrapiam oliwą, posypuję chilli, curry, pieprzem, papryką i wstawiam do piekarnika na 180 st.C i 20 minut. Czasem posypię jeszcze parmezanem. Aż się rozmarzyłam…