Ciasto jogurtowe z morelami

Wystarczyło tylko trochę słońca, by zmotywować się do działania! Wybrałam się na zakupy w poszukiwaniu inspiracji na wiosenny, słoneczny deser. Wybrałam morele ❤ Upiekłam zdrowe, słodko – kwaśne ciasto, które świetnie smakuje i cieszy oko.

Co będzie potrzebne?

  • 6 moreli (1/2 kg),
  • 2 kopiaste szklanki mąki pszennej razowej (350 g),
  • 3 jajka,
  • opakowanie jogurtu greckiego 300 g,
  • 1/2 szklanki ksylitolu (100 g),
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 krople ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie migdałowe),
  • Płatki migdałowe,
  • Stewia w proszku

Jak zrobić?

Oddzielamy białka jaj od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno.

Do ubitych białek dodajemy: żółtka, mąkę, jogurt grecki, ksylitol, proszek do pieczenia, olej kokosowy i ekstrakt waniliowy.

Całość delikatnie mieszamy łyżką, żeby połączyć suche składniki z mokrymi i nie spowodować wielkiego wybuchu 😉

Teraz włączamy mikser. Miksujemy całość, dolewając w razie potrzeby po łyżce mleka migdałowego, by masa nie była zbyt zbita. Powinna być gęsta.

Myjemy morele. Kroimy na połówki i wyciągamy pestki. 2-3 z 6 moreli kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy całość.

Przygotowujemy formę. Ja wybrałam mniejszą tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Papier posmarowałam odrobiną oleju kokosowego i oprószyłam mąką.

Ciasto wlewamy do formy, wyrównujemy powierzchnię. Kładziemy na wierzchu połówki moreli, delikatnie wtapiając je do środka.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 min. Pod koniec pieczenia, sprawdzamy czy patyczek jest suchy.

W połowie pieczenia możemy posypać je płatkami migdałów.

Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do ostygnięcia.

Możemy je jeszcze posypać stewią w proszku, która przypomina cukier puder.

Smacznego! ❤

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać

  • Wygląda niesamowicie apetycznie!!! Aż ślinka płynie ;D
    Pozdrawiam <3