Karolina i fabryka czekolady: jak zrobić czekoladę w domu?

Też tak czasem macie, że zjadłybyście czekoladę, ale nie ma jej w zasięgu wzroku, a wyjście do sklepu jest niczym wyprawa na koniec świata? Znalazłam sposób na takie problemy życiowe. Czekoladę można zrobić samemu w domu w prosty i szybki sposób. Jedynie czas oczekiwania na nią może doprowadzić do szaleństwa, ale warto być cierpliwym!

W mojej domowej fabryce czekolady (czyt. kuchni) produkuje się dwie odmiany czekolady – ciemną i białą. Obie zachwycają smakiem i aromatem, ale nieco się od siebie różnią. Wybierzcie wersję idealną dla Was. Czekolada w wersji ciemnej nie jest niskokaloryczna, ale na pewno zdrowsza niż gotowy produkt ze sklepu. W końcu wiesz co jesz! Ma bardzo intensywny, lekko wytrawny smak, niczym najlepsza gorzka czekolada. Do tego orzechy i mamy ideał podczas nauki do egzaminów. Natomiast wersja biała jest zdecydowanie fit! Olej kokosowy to świetne źródło tłuszczy, a odżywka jest dobrym uzupełnieniem białka w diecie. Ma też zdecydowanie mniej kalorii niż ciemna czekolada. Wpadajcie do mojej fabryki i spróbujcie!

skladniki1

Czekolada ciemna

Co będzie potrzebne?

  • 50 g oleju kokosowego (3 łyżki),
  • 30 g masła orzechowego (1 łyżka),
  • 25 g ciemnego kakao (3 łyżki), oczywiście kakao słynnego pisarza DecoMorreno 😉
  • 2 łyżki mleka roślinnego,
  • Ksylitol, stewia, miód, coś do posłodzenia w takiej ilości jaką lubicie,
  • Orzechy (u mnie ziemne, niesolone)

Jak zrobić?

Wszystkie składniki bazowe wrzucamy do miski i za pomocą łyżki mieszamy, ugniatamy na gładką masę. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim masę i ugniatamy na kształt czekolady. Następnie posypujemy orzechami i dociskamy je do masy. Ja dodatkowo posypałam orzeszki odrobiną soli. Wkładamy formę do zamrażarki na 3h. Po tym czasie czekolada jest gotowa do jedzenia 🙂 Przechowywać ją należy w zamrażarce, bo dość szybko się rozpuszcza.

aaaa

Czekolada biała – mój faworyt!

Co będzie potrzebne?

  • 50 g oleju kokosowego (3 łyżki),
  • 40 g odżywki białkowej o smaku białej czekolady, ale uwaga – to może być też każdy inny smak, eksperymentujcie! 🙂
  • 2 łyżki mleka roślinnego,
  • 1 wafel ryżowy,
  • Jagody goji,
  • Płatki kokosa

Jak zrobić?

Olej kokosowy i odżywkę białkową wrzucamy do miski, dolewamy mleko i za pomocą łyżki mieszamy, ugniatamy na gładką masę. Kruszymy naszego wafla ryżowego i dodajemy do masy, mieszamy. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na nim masę i ugniatamy na kształt czekolady. Posypujemy ulubionymi dodatkami, u mnie jagody goji i płatki kokosa, dociskamy je do masy. Wkładamy formę do zamrażarki na 3h. Po tym czasie czekolada jest gotowa do jedzenia 🙂 Przechowujemy ją w zamrażarce, bo dość szybko się rozpuszcza. Istnieje duża szansa, że nie będzie co przechowywać, bo jest tak pyszna, że można zjeść całą od razu. 😀

Spróbujecie?

imie333

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać