Lekkie placki z cukinii

Już za kilka tygodni wystartuje sezon na cukinię. Już teraz warto zbierać przepisy na dania z tym wartościowym, bardzo zdrowym warzywem. Ja wam proponuję pyszne, delikatne placki z cukinii, które nadają się zarówno na śniadanie, jak i lekki wakacyjny obiad. Świetnie smakują podane z jogurtem greckim, ale będzie do nich pasował również kurczak. Czytajcie, próbujcie, eksperymentujcie!

Co będzie potrzebne?

  • 1 cukinia,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki (ja robię z żytnią razową),
  • 2 łyżki jogurtu typu greckiego,
  • Pieprz i sól,
  • Cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Koperek,
  • Olej (np. kokosowy) do smażenia.

Jak zrobić?

Trzemy cukinię na tarce, na dużych oczkach. Odsączamy z wody. Dodajemy do niej pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 2 łyżki jogurtu, pieprz, sól, koperek. Mieszamy wszystko dokładnie i smażymy na rozgrzanej patelni, na oleju, z dwóch stron, aż się zezłocą. Z podanych proporcji wyszło 10 placków.

IMG_20160406_074141

Macie inne pomysły na dania z cukinią? To jedno z moich ulubionych warzyw 🙂

imie333

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać

  • Placuszki z cukinii uwielbiam, ale również lubię ją w formie faszerowanej, z ostrym i aromatyczny farszem (najlepiej po indyjsku) 😉

  • Lala

    Mmm takie placuszki są pyszne ^^

    http://games-of-form.blogspot.com/

  • Lubię bardzo wszystko, co jest z cukinia 🙂