Razowa tarta z figami

Krucha tarta bez użycia jajek i masła? Tak jest! Zapraszam po przepis na świetny zamiennik. Ciasto jest pyszne, pełnoziarniste, bardzo kruche i chrupkie. Na pewno wykorzystam je jeszcze nie raz w zdrowszych wersjach, na słodko i na słono. Dziś jednak przedstawiam fit tartę z nieco fat kremem i figami.

Co będzie potrzebne?

Na spód:
200 g mąki pszennej pełnoziarnistej, z pełnego przemiału > typ 2000 też będzie ok < (2 szklanki),
80 g schłodzonego oleju kokosowego (3/4 szklanki),
1/4 szklanki zimnej wody,
40 gram ksylitolu (2,5 łyżki),
szczypta soli,
3 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego
Na krem:
250 g serka mascarpone,
200 g śmietanki 36%
30 g ksylitolu (2 łyżki)
Na wierzch:
3 figi lub inne owoce 🙂
t2

Jak zrobić fit spód tarty?

Do miski wsypujemy mąkę, ksylitol i szczyptę soli. Mieszamy. Dodajemy olej kokosowy, który wcześniej chłodzimy 15 min w zamrażarce lub dłużej w lodówce. Dzięki temu nabierze choć trochę podobnej konsystencji do masła. Ugniatamy wszystko tak, by powstała kruszonka typowa dla kruchego ciasta. Dolewamy odrobinę zimnej wody, dodajemy kilka kropel ekstraktu i ugniatamy wszystko na gładką masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy naszą kulę z lodówki i wałkujemy na kształt pizzy, starając się by placek był cienki (ok 0,5 cm). Żeby za bardzo się nie przyklejał możemy odrobinę podsypać mąką 🙂 Układamy placek w formie do pieczenia tarty, dociskając spód i brzegi palcami. Dziurkujemy ciasto widelcem, żeby mogło oddychać. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po tym czasie pozostawiamy spód do ostygnięcia.
t3

Jak zrobić fat krem?

Jeśli macie ochotę zrobić tartę w wersji tłustej, ale niesamowicie pysznej, proponuję zrobić najprostszy śmietankowy krem. Mieszamy mascarpone z ksylitolem. Następnie ubijamy śmietankę 36% mikserem na sztywno i dodajemy do niej porcjami mascarpone, cały czas mieszając, do uzyskania jednolitej masy. Tym kremem smarujemy tartę, która już ostygła i całość wkładamy do lodówki na kilka godzin. Moja leżakowała całą noc.
Przed podaniem dodajemy figi, które pasują tu idealnie 🙂 Ale jestem pewna, że będzie równie pysznie z innymi owocami. Tartę przechowujemy w lodówce.

Mam nadzieję, że skorzystacie z przepisu w całości lub tylko z tej zdrowszej części 😉 Będzie mi bardzo miło, gdy pokażecie mi swoje efekty na Insta! 😀

imie333

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać