Razowa tarta z mango i ciasto bananowe z fit karmelem

Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje na słodkie popołudnie. Oba ciasta zrobiły furorę wśród rodziny i przyjaciół, więc z chęcią dzielę się przepisami na razową tartę z mango oraz ciasto bananowe z fit karmelem.

Zaczynamy od razowej tarty z kremem mango! 😄

Potrzebna nam będzie mała forma do tarty, średnica spodu 20 cm.

Składniki na spód:

  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej, z pełnego przemiału (typ 2000 też będzie ok),
  • 100 g schłodzonego oleju kokosowego,
  • ok 1/2 szklanki zimnej wody (lub mniej, trzeba stopniowo dolewać),
  • 50 gram ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • 3 krople ekstraktu waniliowego lub śmietankowego

Składniki na krem:

  • 1 mango,
  • 1 opakowanie mascarpone 250g,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 70 g ksylitolu,
  • Kardamon 💛

Przepis

SPÓD: Do miski wsypujemy suche składniki i mieszamy. Dodajemy schłodzony wcześniej olej kokosowy. Ugniatamy wszystko tak, by powstała kruszonka typowa dla kruchego ciasta. Dolewamy trochę zimnej wody, dodajemy ekstrakt i ugniatamy wszystko na gładką masę. W razie potrzeby dolewamy wody. Formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 30 min. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyciągamy kulę i wałkujemy na kształt pizzy, starając się by placek był cienki (ok 0,5 cm). Gdyby ciasto było zbyt kruche po wyjęciu, dolewamy wody i ugniatamy aż będzie sprężyste. Żeby placek się nie przyklejał możemy podsypać go mąką. Układamy go w formie do pieczenia tarty, dociskając spód i brzegi palcami. Dziurkujemy widelcem, żeby ciasto mogło oddychać. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 – 30 min (sprawdzamy po 20 min). Pozostawiamy spód do ostygnięcia.

KREM: Blendujemy miąsz z jednego mango. Miksujemy opakowanie serka mascarpone (250g), dodajemy 4 łyżki jogurtu greckiego, 4 łyżki ksylitolu (70 g), kardamon i mus z mango. Miksujemy razem. Smarujemy kremem tartę, która już ostygła i wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Przechowujemy w lodówce.

DEKORACJA: U mnie borówki i kulki Raw Bites (dostępne w Ross). Ogranicza nas tylko wyobraźnia 😄
Oznaczajcie mnie na zdjęciach, chcę zobaczyć Wasze dzieła 😘

Pora na ciasto bananowe z fit karmelem!

Słodkie i kremowe… można je wcinać bez wyrzutów sumienia 💘 🍌

Składniki na spód:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 3 duże łyżki oleju kokosowego (rafinowany lub nie),
  • 4 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżka ksylitolu

Składniki na karmel:

  • 1 szklanka suszonych daktyli bez pestek,
  • 0,5 – 1 szklanka wrzątku,
  • 2 łyżki masła orzechowego

Składniki na krem:

  • opakowanie 250g mascarpone,
  • 4 łyżki pasty kokosowej purerein (opcjonalnie, ale można dodać wiórki kokosowe),
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • mleko roślinne,
  • obowiązkowo 3 duże banany 🍌🍌🍌

Na wierzch gorzka czekolada i np. płatki kokosowe 🍫

Przepis

SPÓD: Płatki owsiane miksujemy na mąkę. Do mąki dodajemy olej kokosowy, wodę i ksylitol. Ugniatamy na masę. Następnie wykładamy papier do pieczenia na spód tortownicy o średnicy ok. 22 cm. Kruszymy masę i ugniatamy z niej spód w formie. Wkładamy do lodówki na 30 min.

KARMEL: Najlepiej przygotować go wcześniej. Moczymy daktyle we wrzątku minimum 1 h aż staną się miękkie. Następnie blendujemy je z masłem orzechowym, dodając wodę aż do uzyskania kremowej konsystencji. Rozsmarowujemy na spodzie ciasta.

Następnie układamy banany pokrojone w połówki.

KREM: Miksujemy mascarpone z ksylitolem, opcjonalnie z pastą kokosową (wiórkami), dodając na oko kilka łyżek mleka roślinnego żeby masa stała się bardziej kremowa. Krem rozsmarowujemy na wierzchu.

Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki. Na drugi dzień ozdabiamy, np. startą gorzką czekoladą 😊😍

Gdy nazbiera Wam się za dużo bananów, spróbujcie koniecznie i oznaczajcie mnie w swoich dziełach ❤

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać