Wiosenna sałatka z makaronem z cukinii i sosem Kikkoman

Znalazłam dziś chwilę by przetestować kilka nowości w mojej kuchni. Stworzyłam kolorową, sycąca sałatkę w sam raz na wiosnę. Ale nie jest ona taka zwykła… dlaczego? Sami zobaczcie!

Do przygotowania sałatki natchnęła mnie wczorajszy upominek od Kikkoman z przepisem na sałatkę. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym niemal wszystkiego nie pozmieniała. Recepturę sosu zostawiłam jednak taką samą.

Do zrobienia sałatki nie trzeba wielu skomplikowanych składników, sami zobaczcie!

Co będzie potrzebne?

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 1 papryka,
  • 1 puszka cieciorki,
  • Trochę sezamu

Sos Kikkoman

  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman (u mnie o obniżonej zawartości soli ❤),
  • 10 łyżek oleju rzepakowego (ja dałam 5-6),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • szczypta pieprzu

 

Jak zrobić sałatkę?

Cała istota tkwi w cukinii, z której zrobimy makaron! Potrzebujesz temperówki do warzyw, która kosztuje w granicach 10-20 zł lub spiralnej krajalnicy do warzyw. Ja miałam przyjemność pracować z Mr Twisterem, którego wygrałam w konkursie marki Severin (moja rodzina się śmieje, że kiedyś będę się utrzymywać z konkursów 😉). Jeśli nie masz takich akcesoriów w kuchni, nie szkodzi! Możesz spróbować pokroić cukinię w cienkie paseczki, a jeśli jesteś leniuszkiem, to mogą być też plasterki. 😉

Przygotowany makaron z cukinii blanszujemy. Wrzucamy go do wrzącej i lekko posolonej wody na 2 minuty. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Taki makaron możemy już wrzucić do miski na sałatkę.

Dalsze kroki są jeszcze prostsze. Cieciorkę z puszki odsączamy i wrzucamy do makaronu. Następnie kroimy paprykę w drobną kostkę i delikatnie podsmażamy, np. na oleju kokosowym. Dodajemy do naszej sałatki. Posypujemy sezamem.

Czas na przygotowanie sosu. Podam wam przepis, który dostałam od Kikkoman, bo sama chciałam go wypróbować. Bardzo lubię połączenie musztardy i miodu, ale sos sojowy dodałam do nich pierwszy raz. I to był to bardzo smaczny wybór.

„Musztardę i miód rozetrzyj sokiem z cytryny, pieprzem i sosem sojowym. Powoli dolej cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję”.

Sałatkę polej sosem i wymieszaj. Teraz już można szamać ❤

Jeśli się podobało, podaj dalej:

To też może Ci się spodobać